16. únor 2009

Studium v USA


Jelikoz se mi podarilo dostat se na pristi rok na studium do USA, rozhodl jsem se o tom zacit psat blog :-) Pokusim se pravidelne pridavat, jake budou dalsi pokroky. Nyni jsem ve stadiu podavani prihlasky.
Co me zatim prekvapilo je, ze z celeho CVUT (ani nevim, kolik desitek tisic lidi tady je :-)) se na studium v USA prihlasilo jen 60 lidi na nejakych 30 mist. Z toho jeste vetsina byla od nas z fakulty. To je vazne neuveritelny, na jakekoliv humanitni skole je dostat se do zahranici (mimo erasmus) skoro nadlidsky ukol.

Vsechno zacalo tim, ze se kamarad (ktery bohuzel nasledne prijimacim pohovorem neprosel) jednou v hospode zminil, ze v prosinci probihaji testy na prijeti na studium v Americe. Zkousel to uz rok predtim a podle jeho popisu se jen o kousicek nedostal a bylo to jednoduche. Dlouho jsem premejslel, jestli jet, ci nejet. Na anglicke testy jsem si veril, ale jet studovat tak daleko neni jenom tak :-). Nakonec mi pri rozhodovani pomohlo i to, ze jsem prosvihl terminy Erasmu (necekal jsem, ze se prijimaci rizeni uzavira v pulce listopadu).

Prvnim krokem bylo vyplneni prihlasky. Samozrejme jsem vsechno nechal na posledni chvili a ve stredu, kdy jsem mel prihlasku odevzdavat, jsem vyrazil na studijni nechat si ji potvrdit prodekanem. Pani na PEO se tvarila, jako kdyby pred rozhovorem se mnou pojedla citron. Na moji zadost mi odvetila, ze na schuzky s prodekanem se pry objednava a rozhodne se k nemu nedostanu dneska. Co na tom, ze nikdy driv jsem to nepotreboval a prodekan tam ocividne byl :-). Zatvaril jsem se na ni nestastne a nakonec svolila, ze se ho teda milostive zepta. Pan Jelinek je nastesti hodne v pohode (z drivejsi zkusenosti, mel jsem ho na algoritmizaci) a prijal me. Potvrzeni zadosti zabralo celkem tak 20 vterin i s podpisem (jen se podival na prumer, podepsal a potrasl mi rukou) a tak nevim, proc s tim byly takove problemy :-). Potvrzenou zadost jsem odnesl slecne Bilove do ISC a ta ji bez problemu prevzala.
Nasledovaly testy z anglictiny. Testu jsem se nebal a moje ocekavani splnily. Myslim, ze byly tak na urovni FCE, mozna trochu lehci. Jedina trochu zapeklita cast byla esej, ve ktere jsem mel popsat vyhody noveho strukturovaneho studia. Nemohl jsem si ale za boha vzpomenout na pojmy graduate/undergraduate (magristr/bakalar), takze jsem to vsemozne okecaval :-). Dopadlo to dobre a z pisemneho testu jsem ziskal 18 bodu z 20. Pruchozi hranice byla 10 bodu a prekvapilo me, ze i z tak lehkeho testu se naslo 15 lidi, kteri se pres tuto hranici nedostali. V tuhle chvili nas bylo 45 na 30 mist a cekalo nas ustni. Postupne jsem se dozvidal podminky prijeti a trosku ztracel sebevedomi. Z jednoho zdroje (nevim jak moc byl duveryhodny) jsem se dozvedel, ze se celkovy vysledek pocita ze 4 rovnocennych casti, pisemneho testu, ustniho pohovoru, ucasti v ISC a podobnyho programech a z prumeru. Clenem ISC jsem nebyl a kdyz jsem tohle zjistil, uz bylo pozde to zmenit (nakonec by se byvalo jeste slo prihlasit, ale to mi prislo nesportovni).

Ustni pohovor probihal ve velmi uvolnene atmosfere. Pani zkousejici nas brala po dvojicich, byla z Recka a prislo mi, ze neumi anglicky o moc lip nez ja :-). Jeji finalni "Áj em changry" (I am hungry s reckym prizvukem) bylo nejspis uz schvalne hodne prehnane. Jinak pohovor probihal stylem, ze ja jsem mluvil a ona provokovala :-) at uz narazkami na to, ze jsem Prazak, nebo na mou podporu Tibetu. Nedelalo mi problemy ji odpovidat a hadat se. Nevim, jestli je to idealni taktika, ale neslo jen tupe pritakavat, aspon jsme to oba brali s usmevem :-). Trochu jsem zastinil meho kolegu (ktery byl z Turnova a provokovan nebyl, asi vazne mela neco proti Prazakum), ale s tim se nedalo nic delat. Bylo po pohovoru a ted uz jen zbyvalo cekat na vysledky. Ty se objevili po tydnu a s nimi prisla i pozitivni zprava, ze jsem se do Ameriky dostal.

Tesne pred ohlasenim vysledku mi prisel mail od slecny Bilove, jestli nechci prehodnotit svoje poradi univerzit. Na prvnim miste jsem mel Kansas State University, na druhem uni v Milwaukee a na tretim El Paso. V mailu bylo psano, ze Milwaukee ma lepsi uroven a je vice technicka. Tuto nabidku jsem odmitl. V Kansasu bude mnohem ruznorodejsi prostredi a take jede vice Cechu. Kdyz uz nic jineho, aspon bude dobra parta.

Kdyz uz jsem prijaty, domluvili jsme si schuzku, na ktere nam Katka Bilova (lepsi, nez psat porad tu slecnu, nebo to nechat bez prijmeni :-)) povedela, co vsecko musime v nejblizsi dobe sehnat. Nasledujici 2 tydny se nesli v duchu behani po uradech a shaneni formalit. Prvni byl potreba transcript - seznam veskerych studijnich vysledku v anglictine. Mezinarodni veci nastesti resi jina pani, nez moje standardni referentka. Tato byla velice prijemna a transcript byl za 2 hotovy. Druha vec byl takzvany affidavit, coz je cestne prohlaseni vaseho sponzora o tom, ze v pripade vasi krize v USA je schopny vas zasponzorovat. K nemu jsme meli pridat potvrzeni z banky o dostatku penez na uctu. Nebylo ale uplne jasne, co a jak mame presne dodat. Ve vetsine bank nejsou urednici schopni, ani ochotni takove potvrzeni v anglictine a v dolarech vydat. Minuli studenti toto vetsinou nejak obesli (napriklad ukecali bankovni urednici, aby jim potvrdila jejich vlastni preklad). Ja jsem po nekolika telefonickych rozhovorech s Ceskou sporitelnou zjistil, ze anglicke vypisy oficialne vydavaji, ale jenom na jedne pobocce v Praze (v Rytirske ulici). S mamou jsme tam vyrazili a za nekrestanskych 600 Kc nam velice ochotne urednice potvrzeni vytiskly. Cele tohle mi prislo nesmyslne, protoze potvrzeni stacilo na 370 dolaru a letenka stoji aspon dvakrat tolik :-). Potom jsme jeste museli s affidavitem zajit k notari pro potvrzeni podpisu. Tam me prekvapil velice ochotny pan, ktery vse velice ochotne potvrdil (anglictina nedelala problem) za krasnych 71 korun :-).

Nyni uz jen zbyvalo napsat motivacni dopis a vyplnit prihlasku. Motivacni dopis mi dal vazne zabrat. Nakonec jsem vytvoril 3/4 stranky, ale takovy blabol uz snad nikdy muset psat nebudu. Chvalil jsem Kansas, chvalil jsem USA a chvalil jsem sebe. Muj plan byl napsat to po americku, cili short, pathetic and confident. Nakonec jsem neco vytvoril, ale pokud by bylo velke mnozstvi zadatelu na moje misto, nemyslim si, ze bych mel velkou sanci :-). Prihlaska pak uz byla jednoducha. Vsechny dokumenty jsem uspesne predal Katce Bilovy. Vypadala spokojene, takze snad bude vsecko v poradku. Ted uz jen doufam, ze K-State nebude mit zadne vyhrady a budu moci zazadat o studijni vizum do USA.

Štítky: , , , , , ,

Počet komentářů: 0:

Přidat komentář

Odkazy na tento příspěvek:

Vytvořte odkaz

<< Domovská stránka